Aktivitetsleker for hunder med skader

Aktivitetsleker for hunder med skader

Skrevet av hundetrener Rita Viel, og gjengitt her med hennes tillatelse. Hunder med skader trenger vanligvis hvile over en lengre periode for å rehabilitere. Dette er enklere sagt enn gjort, og spesielt vanskelig for yngre hunder.

QWIZL_GRANNY-SMITH
TOPPL_TANGERINE

Yngre hunder forstår ikke nødvendigvis at hvile vil gjøre at de rehabiliteres fortere.
Dette er spesielt problematisk for yngre hunder da de har masse energi.
Man er avhengig av å finne en måte å holde hunden unna fysisk aktivitet, slik at skaden leges fortere.
For at dette skal skje på en måte som ikke gjør hunden frustrert og stresset, er det viktig at man gir dem en mulighet til å bruke energien sin.
For mange hundeeiere er dette en stor utfordring, og i mange tilfeller påfører hunden seg andre atferdsproblemer i denne perioden (hvis den ikke får utløp for sin energi). Dette er spesielt relevant for yngre og aktive hunder.
Aktivitetsleker (eller "puzzle games") kan være utfordrende for hunder, og gjøre at de får ut energien sin mentalt. Med slike leker må hunden på selvstendig vis finne en løsning for å få godbitene ut av leken. Denne typen aktivitet krever mindre eller ingen fysisk bevegelse, som gjør at hunden får ut energien sin med minst mulig belastning på sin skade.

QWIZL_TANGERINE_TURK_LAYING

Aktuelle leker

West Paw har utviklet 3 forskjellige leker som passer dette formålet godt.

Tux Treat Toy

Tux er en av West Paws mest holdbare leker. Dette gjør at denne passer best for de tøffeste tyggerne. I tillegg passer denne godt for hunder med kort snute som for eksempel boxer og bulldog, da det er lett å få ut godbitene. Dette gjør at de ikke blir frustrerte dersom de ikke får ut den siste snacksen.På sommeren kan man i tillegg fryse ned Tux med mat, som gjør at det vil ta lenger tid å spise opp innholdet. Dette er en genial måte å sørge for at hunden bruker lenger tid med leken.
TUX

Toppl Treat Toy

Toppl er en veldig utfordrende leke for hunder. Kan fylles med all slags mat, og er spesielt designet for:
  • Alle raser (lang eller kort snute) kan få ut godbitene fra Toppl.
  • Passer perfekt for hunder som er lite aktive, samt eldre hunder, dette fordi vuggingen til leken gjør den engasjerende, uten at større bevegelser fra hunden kreves.
  • Også hunder med mye energi kan ha glede av Toppl, spesielt hvis den "kobles" sammen med en liten Toppl. Man kan også feste en stick inne i Toppl, som gjør den ekstra engasjerende.
Toppl hundeleke

Qwizl Treat Toy

Qwizl er enkel å holde mellom potene, og er derfor et glimrende valg for en hund som ikke skal bevege seg så mye. Passer også godt for eldre hunder og hunder med fysiske utfordringer. I tillegg til det, er ruller den ikke bort lett, og er ekstremt holdbar. Det er lurt å fylle denne med tyggebein, oksemuskel eller dental sticks, slik at hunden blir ekstra engasjert. Les mer om Qwizl her.
Oppskrift qwizl

For alle tre lekene er det viktig at du ikke gjør det for vanskelig for hunden å få ut maten/godbitene i starten. Ved å gjøre det enkelt i starten, sørger du for at hunden ikke blir frustrert, og interessen vil vare lenger.
Etter at hunden finner ut hvordan det gjøres, kan du gjøre det gradvis mer utfordrende. Gjerne ved å bruke forskjellig type godbiter, eller ved å kombinere for eksempel stor og liten Toppl.
I starten kan du gjerne bruke deres egen tørrfor, slik at de enkelt får det ut ved å bevege på leken.
Etterhvert kan du gjerne bruke godbiter som er litt klissete, for eksempel pate. Kombiner gjerne også tørrfor med mer klissete for. Sørg for å variere!
Alle disse lekene kan vaskes i oppvaskmaskinen. Sjekk ut lekene her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi benytter oss av informasjonskapsler for å gi deg en god opplevelse på vår side. Om du fortsetter å bruke siden, så godtar du dette.